door Juliet Moll
Op 6 februari 2024, tijdens de Algemene Ledenvergadering van BC Prometheus, ben jij interim-voorzitter geworden en het leek mij leuk je op deze manier wat beter te leren kennen en ook over jouw plannen met en voor de club te horen. Ik heb hiertoe een aantal vragen opgesteld.
Hoe ben jij betrokken geraakt bij bridge?
Toen ik een jaar of 13-14 was, heb ik samen met mijn oudere broer bridge geleerd van mijn ouders.
Later, toen ik in Delft woonde, heb ik een cursus Acol gedaan, ben 1 x per maand gaan bridgen bij de tennisclub DTB en ben lid geworden bij B.C. One Down Delft (ODD), die toen nog speelden in de kerk die stond op de plek waar nu Albert Heijn (R. de Beerenbrouckstraat) staat. Ook heb ik nog een paar jaar bij ODD gespeeld in Delftstede. Daar kwam Marlies (zij had net een cursus gevolgd) ook bridgen en daar is ‘het’ ontstaan .. We zijn dus een heus bridge-paar. We hebben ook jarenlang niet gebridged, althans niet in clubverband. Je kent dat wel: huis gekocht, de kinderen kwamen, druk, druk met banen etc. We bleven wel ‘huiskamerbridge’ doen.
In 2012 ben ik weer gaan bridgen bij ODD, de eerste jaren met Liet Relou als bridgepartner.
Ik weet, dat jij voorzitter bent van ODD. Hoe ben jij betrokken geraakt bij het leiden van een club? Sterker nog, hoe komt het dat je nu interim-voorzitter bent geworden van de BC Prometheus?
In 2017 ben ik voorzitter van ODD geworden. De toenmalige voorzitter vertrok en mij werd gevraagd of ik het voorzitterschap wilde overnemen. Omdat ik bestuurlijke ervaring heb, heb ik “ja” gezegd. Ik ben groot voorstander van het samen optrekken met alle Delftse bridgeclubs met als belangrijk oogmerk “een gezamenlijke ruimte als Denksportcentrum”, met name om rust te brengen op het vlak van “locatie”, zodat wij niet meer op de schopstoel zitten of bang hoeven te zijn voor opzegging van de huur.
Bij Prometheus werd duidelijk dat Marian echt af zou treden, en dat kort voor de ALV nog geen opvolger was gevonden. Ik heb toen aangeboden om het op tijdelijke basis een jaar te doen en in dat jaar een definitieve voorzitter te vinden.
Wat vind jij de belangrijkste aspecten van een succesvolle bridgeclub?
Het belangrijkste is een goede sfeer in de vereniging. Plezierige omgang met elkaar en lol om met elkaar, met leuke mensen, te bridgen. Een gezellig avondje uit. Daar gaat het om. Dat bepaalt het succes van je club. En dan definieer ik het woord “succes” als: leden komen graag naar de club en vertellen ook aan anderen hoe leuk het is bij Prometheus! Daarmee bereik je dat leden blijven en nieuwe leden komen.
Hoe zorg je ervoor, dat de club zowel ervaren spelers als nieuwkomers aanspreekt?
Dat is lastig en blijft uitdagend. Alles bepalend is of je met (minimaal) twee lijnen kunt blijven spelen. Een lijn waarin de ervaren spelers zich uitgedaagd blijven voelen en een lijn waar de nieuwkomers zich thuis voelen. Het spelen in twee lijnen kan alleen als het ledenaantal zo blijft als het nu is en liefst nog iets groeit naar rond de 70 leden.
Wat zijn je toekomstplannen voor de BC Prometheus?
Als ik kijk naar het komende jaar, dan zet ik in op het verkleinen van de kwetsbaarheid van bestuurs- en commissiewerk. De gehouden enquête zal als resultaat hebben dat bijna ieder lid iets wil en gaat doen. Hoe klein ook. Vele handen maken licht werk.
Daarnaast is mijn plan om uiterlijk eind dit jaar een nieuwe voorzitter te vinden.
Op de langere termijn hoop ik dat we een geschikt gebouw als denksportcentrum vinden. En als ik mijn realistische pet op zet, dan vermoed ik dat meer, zo niet alle Delftse bridgeclubs, door de vergrijzing en de beperkte groei met jongere leden uiteindelijk gaan fuseren. Dat gebeurt niet zomaar, daar gaan de leden, daar gaat de ALV over. Maar dat het ooit – ik schat in binnen 3 jaar - op de ALV-agenda komt, dat weet ik bijna zeker.
Dick, heel veel succes met alle plannen en ik hoop, dat de leden van Prometheus zich massaal melden om de nodige taken te gaan invullen.